Jump to content
Nuramon

map sprite palette problem

Recommended Posts

Hi there :D

I've got a problem with a custom map sprite but first things first:

English isn't my native language, so please pardon me for my so called english "skills".

I'm also fairly new to spriting and ROM-hacking in total, but I try to wrap my head around it.

 

Anyway, the problem I have is the following.

I took the map sprite of King Zephiel from FE8 and customized it. Therefor I used the colours that were already in the sprite.

After that I tried to insert the map sprite in a clean FE7-ROM via Emblem Magic.

The outcome was rather strange. All colours where randomly swapped.

But see for yourself.

That's the sprite.

and that's the outcome.

 

I already checked the sprite using usenti and sorted the colours in the right order, but the outcome remains the same.

So what am I doing wrong? >.<

I attached the bitmap for reference.

 

Sincerely,

Nuramon

 

 

 

map sprit bmp.bmp

Share this post


Link to post
Share on other sites

If you edited the image in Paint, and then saved it, it ruins the palette indexing, even if you reorder the palette in Usenti afterwards. If you open your .bmp in Usenti now, do you only see one palette on the side, or multiple? If you only see one then the indexing is gone.

What you can do is rip a .bmp from the game and then paste your map sprite image (the entire thing) over it IN USENTI and then save it WITH USENTI. Then try reinserting it. It should work as normal.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I missed the part where you said you used Emblem Magic. I haven't used the program before but it seems like a software glitch as the .bmp you're using seems fine. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 hours ago, Nuramon said:

Sadly it didn'd worked.

I see the different palettes in Usenti, pasted my sprite over the ripped once and saved it as a .bmp.

But still the same result..

 

You'll need to order the palette by pasting one pixel of each color(according to the order you can see downright in em) on the upleft of the image. right now, your image is fine, but its reading the colors in the wrong order.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 21.10.2017 at 7:27 PM, Kirb1337 said:

You'll need to order the palette by pasting one pixel of each color(according to the order you can see downright in em) on the upleft of the image. right now, your image is fine, but its reading the colors in the wrong order.

It worked! :D Thank you. Both of you.

I didn't know that's the same as with the battle sprites. 

Also good to know that MS paint is wrecking the palette index.

Would it also be possible to save the palettes separatly via usenti and insert them afterwords? (given the case I lost the index by using MS paint)

 

Edited by Nuramon

Share this post


Link to post
Share on other sites

I mean, you can... I usually just edit them in Paint and then paste them back into Usenti (like how I described before)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...